Medicover Labor

  Molekuláris allergiatesztek

  Allergia

  Allergiának hívjuk azt a folyamatot, amikor egy egyén szervezete túlzott reakcióval válaszol egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben. Ilyen anyagok, más néven allergének, lehetnek többek között pollenek, ételek, porok, állati eredetű szőrök, gyógyszerek vagy fémek. Jellemzően duzzanatokkal, kiütéssel, ekcémával, orrfolyással, tüsszentéssel, súlyosabb esetben asztmával, különböző gyulladásokkal, extrém esetben pedig anafilaxiával együtt járó kórkép. Allergia leggyakrabban gyermekkorban alakul ki. Számos esetben ez felnőttkorra eltűnik, máskor viszont fennmarad idősebb korban is.

  Az allergia megfelelő diagnosztikája rendkívül fontos, ugyanakkor meglehetősen bonyolult. Számos tényező nehezíti a folyamatot (pl. pszeudoallergia, keresztallergia). Ezek félrediagnosztizáláshoz, emiatt hibás kezeléshez és végső soron az egészséget érintő problémákhoz vezethetnek. A molekuláris allergiavizsgálat célja ezeknek a nehézségeknek az áthidalása.

  Komponens alapú diagnosztika

  A molekuláris allergia alapját a molekuláris biológia fejlődése adja. Segítségével azonosítottak számos olyan komponenst, ami önállóan képes allergiás reakciók kiváltására. Ilyen komponensek speciális fehérjéi például ételeknek, rovarmérgeknek vagy növényeknek. Vagyis az „allergén” fogalma pontosodott például a földimogyoróról a földimogyoróban található rAra h2 fehérjére. Az így nyert ismertek rendkívüli mértékben képesek segíteni az allergia megfelelő diagnosztikáját.

  A molekuláris allergiavizsgálatok segítségével

  • könnyebben elkülöníthető a valódi allergia más szenzibilizációtól,
  • beazonosíthatóvá válnak a keresztreakciót okozó allergiák valódi allergénjei,
  • megbecsülhető az életet veszélyeztető anafilaxia kockázata és
  • a gyerekeknél felmerülő allergiák kinőhetősége, valamint
  • az allergia kezelése is jobban tervezhető, kivitelezhető.

  Molekuláris allergiavizsgálataink

  Molekuláris allergiavizsgálataink IgE antitestmennyiséget mérnek és lefedik a leggyakoribb problémát okozó allergéneket. Segítségükkel meghatározható a magas kockázatú komponensekre való allergia jelenléte. A magas kockázatú komponensek még sütés, főzés ellenére is képesek heves allergiás reakciók kialakítására, általában nem nőhetőek ki és az ilyen jellegű ételek fogyasztása nem ajánlott.

  Molekuláris allergiavizsgálat Tartalmazza (pirossal a magas kockázatú komponens) Allergénkód
  Búza glutén (gliadin) F79
  rTri a14 F433
  Dió rJug r1 F441
  rJug r3 F442
  Földimogyoró rAra h8 F352
  rAra h1 F422
  rAra h2 F423
  rAra h3 F424
  rAra h9 F427
  Gyümölcs Barack rPru p1 F419
  Barack rPru p3 F420
  Barack rPru p4 F421
  Barack rPru p7 F454
  Alma rMal d1 F434
  Alma rMal d3 F435
  Kesudió rAna o3 F443
  Macska nFel d2 szérum albumin E220
  rFel d4 lipocalin E228
  rFel d1 E94
  Macska szőr és hám E1
  Méh és darázs Darázs méreg I3
  Méhméreg I1
  Lódarázs méreg I75
  rApi m1 foszfolipáz A2 I208
  rApi m2 hialuronidáz I213
  rApi m10 icarapin I216
  rVes v5/Antigén 5 I209
  rVes v1 foszfolipáz A1 I211
  Mogyoró rCor a8 F425
  rCor a1 F428
  rCor a14 F439
  rCor a9 F440
  Rák rPen a1 tropomyosin F351
  Szója rGly m4 F353
  rGly m5 F431
  rGly m6 F432
  Tej Tehéntej F2
  Béta-laktoglobulin nBos d5 F77
  Alfa-laktalbumin nBos d4 F76
  Kazein F78
  Tej laktoferrin F334
  Tehéntej albumin nBos d6 E204
  Tojás nGal d1 ovomucoid F233
  nGal d2 ovoalbumin F232

  Mikor javasolt a vizsgálat?

  Amennyiben a 20 allergént magában foglaló nutritív allergiapanelnél felmerül a keresztallergia gyanúja, és szükséges az elsődleges allergén azonosítása, abban az esetben érdemes a vizsgálatot elvégezni. Ha például pozitív reakció jön ki almára, mogyoróra és sárgabarackra, ezek molekuláris vizsgálata segíthet meghatározni, hogy valóban ezek-e az elsődleges allergének, vagy a nyírfa keresztallergiájának megnyilvánulásai csupán.

  A szójaallergia felmerülésekor azonnal érdemes a molekuláris allergiát elvégezni.

  Tojással, barackkal és almával szembeni allergia esetén a vizsgálat segíthet a megfelelő étrend kialakításában. Méh- és darázscsípésre fennálló allergia esetén az allergia pontos megállapítása életmentő fontosságú lehet.

  A molekuláris allergiavizsgálat szűrésre nem alkalmas, első lépésként mindenképpen javasolt egy allergénspecifikus IgE teszt elvégzése.

  Mit mutat a kapott eredmény?

  A kapott eredmény megmutatja, hogy a vizsgált vérben mennyi IgE antitest található az egyes vizsgált allergénkomponensekkel szemben. A vizsgálat kiegészíti az allergénspecifikus IgE vizsgálatok (pl. nutritív allergia, inhalatív allergia, kombinált allergia) eredményeit. A kiértékelésében mindenképpen allergológusi segítség szükséges, aki nem csak az értelmezésben, de a további szükséges teendőkben is megfelelő iránymutatást tud adni.

  © 2023 Medicover Diagnosztikai Központ Zrt. | Minden jog fenntartva! | Adatkezelési tájékoztató