Koronavírus IgG ellenanyag teszt (SARS-COVID-2 fertőzés utáni IgG immunválasz)

A koronavírusokról általában

A koronavírusok (Corona Virus, angol rövidítéssel CoV) olyan burokkal rendelkező RNS-vírusok, amelyek embereket, emlősöket és madarakat fertőznek meg. Ezek egy része az emberben légúti, bélrendszeri, máj és idegrendszeri betegségeket okozhatnak. Két koronavírus fajta, a SARS-CoV (azaz súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó korona vírus) és MERS-CoV (közel-keleti súlyos akut légzőszervi betegség) korábban súlyos légzőszervi járványt okozott.

A CoViD-19 járvány

A 2019-ben Kínában kezdődött világjárvány a CoViD-19 (Corona Virus Desease, azaz korona vírus okozta betegség), amelyet a SARS-CoV-2 vírus okoz.

A fertőzés általános tünetei közé tartozik a láz, köhögés, légszomj, de hasmenés, izomfájdalom is megjelenhet. A betegség leggyakrabban enyhe vagy közepesen súlyos formában zajlik, ekkor a klinikai kép az enyhe légúti fertőzéstől a nem súlyos tüdőgyulladásig terjedhet.

A súlyos lefolyású esetekben kritikus állapot alakul ki, légzési elégtelenség, vérmérgezés vagy többszervi elégtelenség jelentkezik, amely akár halált is okozhat.
A betegség lappangási ideje 2-14 nap lehet, átlagosan 5 napig szokott tartani. Ez a hosszú idő nehézséget jelent a laboratóriumi mintavételek időzítésében is.
A vírust biztonsággal csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni, melyből többféle is rendelkezésre áll.

Koronavírus FERTŐZÉS utáni IgG ellenanyag teszt (SARS-COVID-2 fertőzés utáni IgG immunválasz mérésére)

A vizsgálattal a koronavírus fertőzés után kialakult IgG immunválasz mérhető, amellyel megállapítható, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen. A fertőzés utáni tesztek esetén nemcsak a tüske fehérje elleni ellenanyagválaszt nézzük, hanem emellett a nukleokapszid elleni ellenanyag szintet is vizsgáljuk. A vizsgálat javasolt ismert, lezajlott fertőzés után az immunválasz erősségének megítélésére, illetve korábbi koronavírus gyanúját keltő betegség igazolására. Az ellenanyag a fertőzést követően körülbelül a 10. napon jelenik meg a szervezetben, az immunválasz egyénenként eltérő lehet, ezért előfordulhat, hogy csak ennél később mutatható ki. Az is lehetséges, hogy valaki úgy esik át a fertőzésen, hogy nem termelődik benne elég ellenanyag.

SARS-CoV-2 IgG immunválasz tesztünknél számszerű eredményt adunk ki referencia tartománnyal.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A vizsgálat vénából vett vérmintából történik.

A teszt eredménye tartalmazza a védettségi igazolvány igényléséhez szükséges leletértékelést, az igazolvány kérelmezésének módjáról a kiállító hatóság honlapján tájékozódhat.

A vizsgálat hatósági ára 11 000 Ft. Az eredmény 1-4 munkanapon belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el.

Koronavírus OLTÁS utáni IgG ellenanyag teszt (SARS-COVID-2 oltás utáni IgG immunválasz mérésére)

A vizsgálat segítségével kimutatható, hogy az oltásokat követően kialakult-e már a megfelelő ellenanyag szint a SARS CoV2 vírus ellen.

A teszt az oltás után kialakult tüske fehérje (spike-protein) ellenanyag szintjét méri, így a jelenleg Magyarországon elérhető tüskefehérje alapú oltások (Pfizer, Moderna, Szputnyik, Astra Zeneca, Johnson&Johnson) beadása után kialakult immunválasz mérésére alkalmas.

A jelenlegi bevizsgálások és ismereteink alapján a teljes védettség a második oltás után Pfizer esetén legkorábban 1 hét után, Moderna és Astra Zeneca oltásoknál legkorábban 2 hét elteltével, Szputnyik esetén legkorábban 3 hét után alakulhat ki. A mintavétel a különböző oltások esetén kialakult védettségi idő figyelembevétele mellett javasolt.

Sinopharm oltások után nemcsak a tüskefehérje elleni ellenanyagválaszt nézzük, hanem emellett a nukleokapszid elleni ellenanyag szintet is vizsgáljuk, ezért kérjük jelezze munkatársainknak, ha Ön a Sinopharm oltás nyomán kialakult ellenanyag szintjét szeretné méretni.

A jelenlegi bevizsgálások és ismereteink alapján a teljes védettség a második oltás után Sinopharm esetén legkorábban 4-6 hét után alakulhat ki. Kérjük ezt vegye figyelembe, amikor időpontot foglal a vizsgálatra.

A tüske fehérje alapú oltások és a Sinopharm oltások esetén végzett vizsgálat számszerű eredményt ad a szervezet által termelt ellenanyag szintjére, ami megmutatja az oltás nyomán kialakult immunválasz mértékét.

A vizsgálat vénából vett vérmintából történik.

Az eredmény 1-4 munkanap után válik elérhetővé online rendszerünkben.

A vizsgálat hatósági ára 11 000 Ft.

A vizsgálatot a Medicover webshopon keresztül is megrendelheti.

A tesztek eredményének értelmezése

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy PCR és ellenanyag tesztek eredménye hogyan értelmezhető.

PCR teszt TERMELT SARS-CoV-2 ELLENANYAGOK
IgG Vizsgálati eredmény jelentése
pozitív negatív COVID-19 fertőzés, de ellenanyag még nem termelődött (az ablak periódus miatt)
pozitív negatív COVID-19 fertőzés valószínű,korai stádium
pozitív pozitív COVID-19 fertőzés középső stádiuma, korai IgM ellenanyag átkonvertálodott IgG ellenanyaggá. Lehet visszatérő fertőzés is.
negatív negatív COVID-19 friss fertőzés álnegatív PCR eredménnyel vagy a fertőzés korai stádiumában már elindult az ellenanyag termelés
negatív pozitív Vírus már nem mutatható ki, fertőzést követő immunválasz kimutatható, ami védettséget is jelent
negatív pozitív Vírus már nem mutatható ki, IgM/IgA még kimutatható, elindult a védő IgG ellenanyag termelődése. Lehet, hogy a negatív PCR teszt fals.
negatív negatív Gyenge IgM válasz a fertőzésre. Az oka lehet immunhiányos állapot vagy más egyéb ok. A vizsgálat megismétlése javasolt két hét múlva.

Időpontfoglalás

Ügyfeleink a +36 1 465 3131-as ügyfélszolgálati számunkon foglalhatnak ellenanyag teszt időpontot.

Tájékoztatjuk kedves Ügyfeleinket, hogy munkatársaink az időpont foglalás előtt kikérdezik az érdeklődőket, hogy vannak-e koronavírusra jellemző tüneteik (láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom vagy más gyanús tünet). Ezen tünetek esetén koronavírus ellenanyag laborvizsgálati időpontot nem tudunk biztosítani.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link