Koronavírus (CoViD-19) fertőzés kimutatása és fertőzés vagy oltás utáni ellenanyagválasz tesztek

Csináltasson PCR tesztet és kérjen időpontot akár másnapra! Az eredményt a mintavétel napján elektronikusan küldjük el.

A koronavírusokról általában

A koronavírusok (Corona Virus, angol rövidítéssel CoV) olyan burokkal rendelkező RNS-vírusok, amelyek embereket, emlősöket és madarakat fertőznek meg. Ezek egy része az emberben légúti, bélrendszeri, máj és idegrendszeri betegségeket okozhatnak. Két koronavírus fajta, a SARS-CoV (azaz súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó korona vírus) és MERS-CoV (közel-keleti súlyos akut légzőszervi betegség) korábban súlyos légzőszervi járványt okozott.

Új fertőzések kimutatására és követésére, kontakt kutatásra, immunválasz megítélésére, gyógyultság és védettség ellenőrzésére

A CoViD-19 laboratóriumi diagnosztikájával, azaz a koronavírus tesztekkel kapcsolatban számtalan cikk olvasható. A rengeteg információ megnehezíti a döntést, hogy melyiket érdemes választani.

A következőkben ismertetjük a Medicover által végzett a vírus genetikai anyagát kimutató PCR, illetve a koronavírus ellenanyagot kimutató szerológiai teszteteket és azon eseteket, amikor javasoljuk azok elvégzését.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Tünetmentes, az otthonukban hatósági megfigyelés alá vont vagy karanténba helyezett személyek esetében a budapesti és vidéki klinikáinkon végzett PCR teszt eredménye – öt napon belül két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett negatív teszt esetén – alkalmas a járványügyi megfigyelés, illetve a karantén alól mentesítő határozat igényléséhez (az igénylést a járványügyi megfigyelést/karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatósághoz szükséges elküldeni).

Karantén esetén a tesztelés lehetőségét a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóságnál kell kérni, hatósági megfigyelés esetén erre nincs szükség. Fontos, hogy járványügyi megfigyelés esetén az első vizsgálatot a CoViD-19 betegségben szenvedő vagy tünetmentes hordozóval való érintkezés utáni negyedik naptól lehet elvégezni.

Tüneteket mutató CoViD-19 pozitív betegek a hatóság által elrendelt karantén helyszínét nem hagyhatják el.

PCR teszt

A vizsgálat magát a vírust mutatja ki legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal az orr- vagy  garatnyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával (PCR, azaz polimeráz-láncreakció). A teszt alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, diagnózisának felállítására, a gyógyulás igazolására, valamint kontaktok vizsgálatára.

A teszt eredménye a mintavétel napján készül el és kerül kiküldésre elektronikusan.

Amennyiben orrnyálkahártyából történő mintavételt szeretne, erre vonatkozó igényét kérjük, időpontfoglaláskor feltétlenül jelezze kollégáink felé!

A leletet e-mailben küldjük el.

Background image
A Laborvizsgálat ára
14 999 Forint

Koronavírus (SARS-COVID-2) IgG ellenanyag teszt

Ebben a tesztben a koronavírus tüskefehérjének S1/RBD IgG ellenanyagát mérjük. Mai tudásunk és ismeretünk szerint az RBD (receptor binding domain) elleni ellenanyag a legspecifikusabb koronavírus elleni ellenanyag, amelyik neutralizálja a koronavírust fertőzés esetén, illetve oltás után a védettséget adja. A jelenleg Magyarországon elérhető tüskefehérje alapú oltások (Pfizer, Moderna, Szputnyik, Astra Zeneca, Johnson&Johnson) beadása után kialakult immunválasz mérésére is alkalmas ez a vizsgálat.

A tüskefehérje alapú oltások esetén végzett vizsgálat számszerű eredményt ad a szervezet által termelt ellenanyag szintjére, ami megmutatja az oltás vagy fertőzés nyomán kialakult immunválasz mértékét.

Az eredmény legfeljebb 4 munkanapon belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el.

Background image
A Laborvizsgálat ára
9 900 Forint

A tesztek eredményének értelmezése

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy PCR és ellenanyag tesztek eredménye hogyan értelmezhető.

PCR teszt TERMELT SARS-CoV-2 ELLENANYAGOK
IgG Vizsgálati eredmény jelentése
pozitív negatív COVID-19 fertőzés, de ellenanyag még nem termelődött (az ablak periódus miatt)
pozitív negatív COVID-19 fertőzés valószínű,korai stádium
pozitív pozitív COVID-19 fertőzés középső stádiuma, korai IgM ellenanyag átkonvertálodott IgG ellenanyaggá. Lehet visszatérő fertőzés is.
negatív negatív COVID-19 friss fertőzés álnegatív PCR eredménnyel vagy a fertőzés korai stádiumában már elindult az ellenanyag termelés
negatív pozitív Vírus már nem mutatható ki, fertőzést követő immunválasz kimutatható, ami védettséget is jelent
negatív pozitív Vírus már nem mutatható ki, IgM/IgA még kimutatható, elindult a védő IgG ellenanyag termelődése. Lehet, hogy a negatív PCR teszt fals.
negatív negatív Gyenge IgM válasz a fertőzésre. Az oka lehet immunhiányos állapot vagy más egyéb ok. A vizsgálat megismétlése javasolt két hét múlva.
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link