Teljeskörű koronavírus (CoViD-19) laborvizsgálatok

A koronavírusokról általában

A koronavírusok (Corona Virus, angol rövidítéssel CoV) olyan burokkal rendelkező RNS-vírusok, amelyek embereket, emlősöket és madarakat fertőznek meg. Ezek egy része az emberben légúti, bélrendszeri, máj és idegrendszeri betegségeket okozhatnak. Két koronavírus fajta, a SARS-CoV (azaz súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó korona vírus) és MERS-CoV (közel-keleti súlyos akut légzőszervi betegség) korábban súlyos légzőszervi járványt okozott.

Új fertőzések kimutatására és követésére, kontakt kutatásra, immunválasz megítélésére, gyógyultság és védettség ellenőrzésére

A CoViD-19 laboratóriumi diagnosztikájával, azaz a koronavírus tesztekkel kapcsolatban számtalan cikk olvasható. A rengeteg információ megnehezíti a döntést, hogy melyiket érdemes választani.

A következőkben ismertetjük a Medicover által végzett a vírus genetikai anyagát kimutató PCR, illetve a koronavírus ellenanyagot kimutató szerológiai teszteteket és azon eseteket, amikor javasoljuk azok elvégzését.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Tünetmentes, az otthonukban hatósági megfigyelés alá vont vagy karanténba helyezett személyek esetében a budapesti és vidéki klinikáinkon végzett PCR teszt eredménye – öt napon belül két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett negatív teszt esetén – alkalmas a járványügyi megfigyelés, illetve a karantén alól mentesítő határozat igényléséhez (az igénylést a járványügyi megfigyelést/karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatósághoz szükséges elküldeni).

Karantén esetén a tesztelés lehetőségét a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóságnál kell kérni, hatósági megfigyelés esetén erre nincs szükség. Fontos, hogy járványügyi megfigyelés esetén az első vizsgálatot a CoViD-19 betegségben szenvedő vagy tünetmentes hordozóval való érintkezés utáni negyedik naptól lehet elvégezni.

Tüneteket mutató CoViD-19 pozitív betegek a hatóság által elrendelt karantén helyszínét nem hagyhatják el.

PCR
teszt

A vizsgálat magát a vírust mutatja ki legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal a garat nyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával (PCR, azaz polimeráz-láncreakció). A teszt alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, diagnózisának felállítására, a gyógyulás igazolására, valamint kontaktok vizsgálatára.

A vizsgálat eredménye 2 napon belül készül el.

A leletet e-mailben küldjük el.

Background image
A Laborvizsgálat ára
19 500 Forint

Szerológiai
teszt

A legmegbízhatóbb fertőzés utáni ellenanyag teszt, amely nagy pontossággal mutatja meg, hogy valaki fertőzött-e vagy már átesett a fertőzésen és gyógyult, illetve védettsége van. A teszt nem alkalmas az oltás utáni védettség megállapítására, mivel a fertőzés utáni ellenanyag tesztek (IgM/IgG  és kvantitatív IgG) nem a tüskefehérje (spike protein) elleni ellenanyagot mérik, hanem a vírus specifikus nukleokapszid elleni ellenanyagokat. Amennyiben Ön az oltás után kialakult védettség szintjét szeretné megtudni, kérjük válassza oltás utáni IgG ellenanyag tesztünket! A tesztet laboratóriumi felszereltséget igénylő, magas érzékenységű ELISA módszerrel, saját laboratóriumunkban diagnosztizáljuk.

A vizsgálat eredménye általában 1 munkanapon (legfeljebb 3 munkanap) belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el.

Background image
A Laborvizsgálat ára
19 000 Forint

Fertőzés utáni IgG ellenanyag teszt

A vizsgálattal a koronavírus fertőzés után a kialakult IgG immunválasz mérhető, amellyel megállapítható, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen és már gyógyult, illetve védettsége van. Javasolt ismert, lezajlott fertőzés után az immunválasz erősségének megítélésére, illetve korábbi koronavírus gyanúját keltő betegség igazolására. Az ellenanyag a fertőzést követő 10. napon jelenik meg a szervezetben, az immunválasz egyénenként eltérő lehet, ezért előfordulhat, hogy ennél később mutatható ki.

Az eredmény legfeljebb 3 munkanapon belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el.

Background image
A Laborvizsgálat ára
11 000 Forint

Oltás utáni IgG ellenanyag teszt

A vizsgálat segítségével kimutatható, hogy az oltást követően kialakult-e már a megfelelő immunválasz a SARS CoV2 vírus ellen.

A teszt az oltás után kialakult tüske fehérje (spike-protein) ellenanyag szintjét méri, így a jelenleg Magyarországon elérhető összes oltás (Pfizer, Moderna, Szputnyik, Sinopharm, Astra Zeneca), valamint a már engedélyezett oltóanyagok (Johnson&Johnson, CoviShield, CanSino, CureVac) beadása után kialakult immunválasz mérésére alkalmas.

A mintavétel a kétdózisú oltások esetén a második oltás után egy héttel, az egydózisú oltások esetén az oltást követő 4.-6. hét után javasolt. A vizsgálat vénából vett vérmintából történik, és számszerű eredményt ad a szervezet által termelt ellenanyag szintjére, ami megmutatja az oltás nyomán kialakult immunválasz mértékét.

Az eredmény 1-3 munkanap után válik elérhetővé online rendszerünkben.

Background image
A Laborvizsgálat ára
11 000 Forint

A tesztek eredményének értelmezése

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy PCR és ellenanyag tesztek eredménye hogyan értelmezhető.

PCR teszt TERMELT SARS-CoV-2 ELLENANYAGOK
IgM/IgA IgG Vizsgálati eredmény jelentése
pozitív negatív negatív COVID-19 fertőzés, de ellenanyag még nem termelődött (az ablak periódus miatt)
pozitív pozitív negatív COVID-19 fertőzés valószínű,korai stádium
pozitív negatív pozitív COVID-19 fertőzés középső stádiuma, korai IgM ellenanyag átkonvertálodott IgG ellenanyaggá. Lehet visszatérő fertőzés is.
negatív pozitív negatív COVID-19 friss fertőzés álnegatív PCR eredménnyel vagy a fertőzés korai stádiumában már elindult az ellenanyag termelés
negatív negatív pozitív Vírus már nem mutatható ki, fertőzést követő immunválasz kimutatható, ami védettséget is jelent
negatív pozitív pozitív Vírus már nem mutatható ki, IgM/IgA még kimutatható, elindult a védő IgG ellenanyag termelődése. Lehet, hogy a negatív PCR teszt fals.
negatív bizonytalan, gyenge pozitivitás negatív Gyenge IgM válasz a fertőzésre. Az oka lehet immunhiányos állapot vagy más egyéb ok. A vizsgálat megismétlése javasolt két hét múlva.
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link