Koronavírus (CoViD-19) fertőzés kimutatása és fertőzés vagy oltás utáni ellenanyagválasz és sejtes immunválasz tesztek

🚗 PCR teszt utazáshoz? ✈️

Budapesten hétvégén is végzünk PCR tesztet, melynek eredményét még aznap elküldjük Önnek és családjának.

Foglaljon időpontot a +36 1 465 3100 számon!

A koronavírusokról általában

A koronavírusok (Corona Virus, angol rövidítéssel CoV) olyan burokkal rendelkező RNS-vírusok, amelyek embereket, emlősöket és madarakat fertőznek meg. Ezek egy része az emberben légúti, bélrendszeri, máj és idegrendszeri betegségeket okozhatnak. Két koronavírus fajta, a SARS-CoV (azaz súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó korona vírus) és MERS-CoV (közel-keleti súlyos akut légzőszervi betegség) korábban súlyos légzőszervi járványt okozott.

Új fertőzések kimutatására és követésére, kontakt kutatásra, immunválasz megítélésére, gyógyultság és védettség ellenőrzésére

A CoViD-19 laboratóriumi diagnosztikájával, azaz a koronavírus tesztekkel kapcsolatban számtalan cikk olvasható. A rengeteg információ megnehezíti a döntést, hogy melyiket érdemes választani.

A következőkben ismertetjük a Medicover által végzett a vírus genetikai anyagát kimutató PCR, illetve a koronavírus ellenanyagot kimutató szerológiai teszteteket és azon eseteket, amikor javasoljuk azok elvégzését.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Tünetmentes, az otthonukban hatósági megfigyelés alá vont vagy karanténba helyezett személyek esetében a budapesti és vidéki klinikáinkon végzett PCR teszt eredménye – öt napon belül két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett negatív teszt esetén – alkalmas a járványügyi megfigyelés, illetve a karantén alól mentesítő határozat igényléséhez (az igénylést a járványügyi megfigyelést/karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatósághoz szükséges elküldeni).

Karantén esetén a tesztelés lehetőségét a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóságnál kell kérni, hatósági megfigyelés esetén erre nincs szükség. Fontos, hogy járványügyi megfigyelés esetén az első vizsgálatot a CoViD-19 betegségben szenvedő vagy tünetmentes hordozóval való érintkezés utáni negyedik naptól lehet elvégezni.

Tüneteket mutató CoViD-19 pozitív betegek a hatóság által elrendelt karantén helyszínét nem hagyhatják el.

PCR
teszt

A vizsgálat magát a vírust mutatja ki legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal a garat nyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával (PCR, azaz polimeráz-láncreakció). A teszt alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, diagnózisának felállítására, a gyógyulás igazolására, valamint kontaktok vizsgálatára.

A teszt eredménye a mintavétel napján készül el és kerül kiküldésre elektronikusan.

A leletet e-mailben küldjük el.

Background image
A Laborvizsgálat ára
18 000 Forint

Fertőzés utáni IgG ellenanyag teszt

A vizsgálattal a koronavírus fertőzés után a kialakult IgG immunválasz mérhető, amellyel megállapítható, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen és már gyógyult, illetve védettsége van. Javasolt ismert, lezajlott fertőzés után az immunválasz erősségének megítélésére, illetve korábbi koronavírus gyanúját keltő betegség igazolására. Az ellenanyag a fertőzést követően körülbelül a 10. napon jelenik meg a szervezetben, az immunválasz egyénenként eltérő lehet, ezért előfordulhat, hogy ennél később mutatható ki.

Az eredmény legfeljebb 4 munkanapon belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el.

Background image
A Laborvizsgálat ára
11 000 Forint

Oltás utáni IgG ellenanyag teszt

A vizsgálat segítségével kimutatható, hogy az oltásokat követően kialakult-e már a megfelelő ellenanyag szint a SARS CoV2 vírus ellen.

Ebben a tesztben a koronavírus tüskefehérjének S1/RBD IgG ellenanyagát mérjük. Mai tudásunk és ismeretünk szerint az RBD (receptor binding domain) elleni ellenanyag a legspecifikusabb koronavírus elleni ellenanyag, amelyik neutralizálja a koronavírust fertőzés esetén illetve oltás után a védettséget adja. A jelenleg Magyarországon elérhető tüskefehérje alapú oltások (Pfizer, Moderna, Szputnyik, Astra Zeneca, Johnson&Johnson) beadása után kialakult immunválasz mérésére alkalmas.

Sinopharm oltások után nemcsak a tüskefehérje elleni ellenanyagválaszt nézzük, hanem emellett a nukleokapszid elleni ellenanyag szintet is vizsgáljuk, ezért kérjük jelezze munkatársainknak, ha Ön a Sinopharm oltás nyomán kialakult ellenanyag szintjét szeretné méretni.

A jelenlegi bevizsgálások és ismereteink alapján a teljes védettség a második oltás után Sinopharm esetén legkorábban 4-6 hét után alakulhat ki. Kérjük ezt vegye figyelembe, amikor időpontot foglal a vizsgálatra.

A tüske fehérje alapú oltások és a Sinopharm oltások esetén végzett vizsgálat számszerű eredményt ad a szervezet által termelt ellenanyag szintjére, ami megmutatja az oltás nyomán kialakult immunválasz mértékét.

A vizsgálat vénából vett vérmintából történik.

Az eredmény 1-4 munkanap után válik elérhetővé online rendszerünkben.

A vizsgálat hatósági ára 11 000 Ft.

A vizsgálatot a Medicover webshopon keresztül is megrendelheti.

Background image
A Laborvizsgálat ára
11 000 Forint

Sejtes immunválasz vizsgálata koronavírus (COVID-19) fertőzés és oltás után

A koronavírus fertőzés, illetve oltás után kialakuló immunválasznak több megjelenési formája van, ami a laboratóriumi mérések lehetőségét bővíti. Koronavírus fertőzés után az immunrendszer egyik sejtes elemének, a B limfocitának funkcióját a keletkező IgG ellenanyagokkal lehet mérni. Tesztelni lehet a koronavírus tüskefehérjéjének (spike protein, S protein), illetve nukleokapszid fehérjének (N protein) ellenanyagait. Azonban az a tapasztalat, hogy vannak páciensek, akiknél az átvészelt koronavírus fertőzés után nem lehet kimutatni ellenanyagot. Azt is látjuk, hogy az ellenanyag szintek idővel csökkennek és a kimutathatósági határ alá csökkennek. Oltások után ugyanezt a jelenséget látjuk.

Az immunrendszer másik sejtes elemének, a T-sejteknek a működését vizsgáló laboratóriumi teszt alkalmas arra, hogy mérhető ellenanyag hiányában is megmutassa a szervezet immunválaszát.

Ebben a tesztben laboratóriumi körülmények között rekonstruálunk egy olyan fertőzést, ahol a koronavírusnak a fertőzés szempontjából domináns darabjai vannak jelen, a vírus örökítőanyaga nélkül. A tesztben a különböző T-sejtek (ld. ábra) (CD4 helper T, CD8 szupresszor T) reakcióit mérjük.

Fertőzések után és a koronavírus elleni oltást (Moderna, Pfizer, Astra Zeneca, Szputnyik, Sinopharm) kapott páciensek reakcióját összesen 4 féle fehérjét tartalmazó teszttel vizsgáljuk. Az eredményeket értékeléssel adjuk ki.

A T-sejtes vizsgálatot ajánljuk:

  • antitest nélküli long-COVID betegségben
  • lezajlott fertőzés igazolására, ha antitest nem mutatható ki
  • COVID oltások után a sejtes immunválasz megítélésére, negatív antitest esetekben
  • gyógyulás és vakcináció után a hosszútávú immunválasz megítélésére
Background image
A Laborvizsgálat ára
43 000 Forint

A tesztek eredményének értelmezése

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy PCR és ellenanyag tesztek eredménye hogyan értelmezhető.

PCR teszt TERMELT SARS-CoV-2 ELLENANYAGOK
IgG Vizsgálati eredmény jelentése
pozitív negatív COVID-19 fertőzés, de ellenanyag még nem termelődött (az ablak periódus miatt)
pozitív negatív COVID-19 fertőzés valószínű,korai stádium
pozitív pozitív COVID-19 fertőzés középső stádiuma, korai IgM ellenanyag átkonvertálodott IgG ellenanyaggá. Lehet visszatérő fertőzés is.
negatív negatív COVID-19 friss fertőzés álnegatív PCR eredménnyel vagy a fertőzés korai stádiumában már elindult az ellenanyag termelés
negatív pozitív Vírus már nem mutatható ki, fertőzést követő immunválasz kimutatható, ami védettséget is jelent
negatív pozitív Vírus már nem mutatható ki, IgM/IgA még kimutatható, elindult a védő IgG ellenanyag termelődése. Lehet, hogy a negatív PCR teszt fals.
negatív negatív Gyenge IgM válasz a fertőzésre. Az oka lehet immunhiányos állapot vagy más egyéb ok. A vizsgálat megismétlése javasolt két hét múlva.
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link