Az allergia vizsgálat során a tüneteket okozó allergén azonosítása a legfőbb cél. A vizsgálat elvégezhető provokációs tesztek segítségével és vérvétel útján is. Míg a provokációs teszt során a szervezet (bőr) kis mennyiségű allergénnel (allergiás reakciót kiváltó anyag) vagy allergén kivonattal kerül kontaktusba, addig a vérből történő allergia vizsgálat esetén az allergén specifikus IgE-t mérjük. Az IgE molekulák az úgynevezett immunglobulin szupercsaládba tartozó ellenanyagok, melyeket az immunrendszer termel azért, hogy felismerje, majd semlegesítse a szervezetbe került idegen anyagokat.
Míg a provokációs teszt (ún. Prick teszt) allergia szezonban nem végezhető, addig a nutritív allergia vizsgálat vérből az év bármely szakaszában elvégezhető. A vérvétellel történő allergia vizsgálat gyors és kíméletes.
Az ételallergia esetében a szervezet védekező rendszere tévesen úgy reagál bizonyos táplálékfélékre, mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek. A legtöbb esetben az allergiás reakció azonnali tüneteket produkál. A tünetek lehetnek enyhék és súlyosak. A leggyakoribbak az emésztési zavarok, a hasmenés, gyomorfájdalom, hányinger, bőrviszketés, csalánkiütés, mellkasi fájdalom, duzzadt légutak, nehézlégzés, valamint az anafilaxia (súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció, mely a teljes szervezetet érinti).
Létezik úgynevezett keresztallergia is, ami azt jelenti, hogy egy adott összetevőre allergiás egyén esetében egy kémiai szerkezetét tekintve hasonló, másik allergén is allergiás reakciókat vált ki. A keresztallergiák Kombinált allergia panelünk segítségével határozhatók meg.